Meka: Buduće hadžije kod pećine Hira Istaknuto

22 Sep 2015

Muslimani koji ovih dana, pred Kurban-bajram borave u za njih svetom mjestu Meki, gdje će obaviti petu islamsku dužnost hadž, pohodili su i pećinu Hira, na planini Džebeli nur. Hadžije iz Bosne i Hercegovine nisu organizovano posjetili ovu planinu ali su se mnogi pojedinačno uputili u pećinu u kojoj je počela objava Kur'ana posljednjem božijem poslaniku Muhamedu a.s.

Džebeli nur se nalazi pet kilometara sjeveroistočno od Kabe. Kaba je u islamu poznata kao 'Božija kuća' i prema njoj se svi muslimani okreću tokom namaza (molitvi). Iako je planina visoka i zahtijeva sat vremena intenzivnog penjanja, i stare i mlade buduće hadžije nikada se ne požale na umor.

Sreća na njihovim licima kada stignu na vrh je neopisiva. Na planinu nije moguće doći vozilima, već su postavljene stepenice kojima se buduće hadžije mogu popeti. Na vrhu planine buduće hadžije spuštaju se u pećinu i tu klanjaju namaz (molitvu) zahvale. Predaja kaže i da je poslanik Muhamed klanjao na isti način.

Mnoge buduće hadžije tu ostaju do ranih jutarnjih sati da bi obavili sabah namaz (jutarnju molitvu), odakle imaju divan pogled na grad Meku i džamiju Masjid al-Haram, u kojoj se nalazi Kaba.

Masjid al-Haram, Sveta ili Velika džamija, najveća je džamija na svijetu.  Unutar prostranog dvorišta smještena je Kaba, u kojoj je u jednom uglu uzidan Crni kamen, prema kojoj su okrenute sve džamije na svijetu. Prema vjerovanju, Kabu su izgradili poslanik Ibrahim i njegov sin Ismail.

Većina hadžija pusti  suzu radosnicu  kada stignu na mjesto na kojem je, kako predaja kaže, Muhamedu a.s.rečeno da je Božiji poslanik i da ljude uputi u islam. Tu vjernici mogu doviti (moliti Boga) za sreću na ovom i budućem svijetu.

Prema predajama, Muhammed a.s. je u 35. godini počeo je odlaziti u pećinu Hira.

Određeni vjernici danima ostaju u ovoj pećini.

Objava Kur'ana je počela u mjesecu ramazanu (deveti mjesec islamskog kalendara, obilježava se postom, inteviziranim ibadetom i većim vjerskim zalaganjem).

Radio BIR/Anadolija

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo