Musliman heroj talačke krize u Parizu Istaknuto

10 Jan 2015

Lassana Bathily, musliman iz Malija, spasio je šest osoba tokom jučerašnje talačke krize u supermarketu u Porte de Vincennesu u Parizu tako što ih je sakrio od napadača u podrumu zgrade u kojoj se odvijala talačka kriza, prenosi Anadolu Agency (AA).

Francuski mediji ovog 24-godišnjeg mladića porijeklom iz Malija proglasile su herojem talačke krize, kada su četiri osobe ubijene u petak kada je naoružani napadač Amedy Coulibaly uzeo nekoliko talaca u supermarketu u Parizu.

Kako pišu francuski mediji, broj stradalih bi bio veći da Bathily, koji je uposlenik supermarketa, nije brzo djelovao i pokazao put do podruma za nekoliko osoba koje su na kraju preživjele talačku krizu.

Bathily je za francusku televiziju “BFMTV” rekao kako se sve dešavalo vrlo brzo napominjući da je u jednom momentu, kada je napadač ušao u supermarket, u kojem se nalazilo oko 15 kupaca, nastala strašna panika.

“Kada su ljudi počeli bježati prema podrumu ja sam im otvorio vrata od velikog zamrzivača gdje su se sakrili. Rekao sam im da ostanu mirni”, kazao je on.

Dodao je kako je ugasio frižider i svjetla da naoružani napadač ne bi mogao pronaći osobe koje je sakrio.

Ispričao je da su kasnije policajci upali u taj dio zgrade nakon čega su zajedno otvorili frižider iz kojeg su izišle spomenute osobe.

Inače, napadač Amedy Coulibaly, koji je osumnjičen da je prije tri dana usmrtio policajku, a jučer je kidnapovao i u supermarketu držao taoce, ubijen je jučer u operaciji francuskih policajaca, kada su ranjena dva policajca.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo