Turski imam hutbe i predavanja paralelno održava i znakovnim jezikom za gluhe Istaknuto

04 Jan 2016

Imam Šehidske džamije u turskom gradu Kutahya Ahmet Aydin vaz, odnosno hutbu tokom džuma-namaza petkom paralelno održava i znakovnim jezikom za gluhe osobe.

U okviru projekta Uprave za vjerske poslove Republike Turske, imam Aydin je u Obrazovnom centru u Kutahyi naučio znakovni jezik i aktivno ga koristi u svojim obraćanjima vjernicima.

U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija (AA), imam Aydin ističe da već godinu aktivno koristi znakovni jezik i da, pored hutbi, gluhe osobe podučava i učenju Kur'ana.

„Već imam nekoliko polaznika koji uče Kur'an. Shvatio sam da su takve osobe u podređenom položaju, pa sam odlučio da im posvetim više pažnje. Tužan sam bio kada vidim izraz lica gluhih ljudi koji ne razumiju moju hutbu, a sada uz Božju pomoć sam i to prevazišao“, kazao je Aydin.

Emrah Eker je nagluha osoba koja izražava zadovoljstvo činjenicom da može razumjeti hutbu imama Aydina.

„Džuma-namaz klanjam svakog petka, ali nisam nikada razumio hutbu koja je sastavni sio namaza. Sretan sam da naš imam ima razumijevanja i da više nemam taj problem“, istakao je Aydin.

I Mevlit Dede ističe kako je gluh od rane mladosti i kako je sretan da nakon mnogo godina može razumjeti vjerska predavanja imama Aydina.

„Ranije smo beskorisno sjedili i nismo ništa razumjeli, ali sada smo sretni da je imam riješio taj naš problem. Učimo dove za njega“, naglasio je Dede.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo