Amnesty zahtijeva da Evropa prekine šutnju o tajnim operacijama CIA-e

20 Jan 2015
Zapanjujuće je napuštanje vladavine zakona vlade SAD, poslije 11. septembra 2001. godine Zapanjujuće je napuštanje vladavine zakona vlade SAD, poslije 11. septembra 2001. godine yahoo

Organizacija Amnesty International (AI) zatražila je od evropskih vlada koje su sarađivale u tajnim operacijama CIA-e za pritvaranje, ispitivanje i mučenje - u okviru američkog "globalnog rata protiv terora" - da hitno sprovedu svoje istrage, poslije izvještaja američkog Senata u kojem su objavljeni novi detalji.

Američki "partneri u kriminalu" iz Evrope moraju reagovati poslije izvještaja Senata o "torturi", u kojem su navedene informacije da su postojale tajne lokacije u Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji, kako navodi AI.

Vlade Njemačke, Velike Britanije i Makedonije navedeno je da su olakšavale ove poslove u dosluhu s CIA-om u zamjenu za milione dolara, stoji u izvještaju AI, uz napomenu da bez evropske pomoći SAD ne bi mogle tajno pritvarati ljude godinama unazad.

-Vrijeme demantija i prikrivanja je isteklo. Vlade ne mogu više da se oslanjaju na neosnovane razloge 'nacionalne sigurnosti' tražeći državnu tajnost i skrivanje svoje uloge u mučenju i nestanku ljudi - rekla je Julia Hall iz AI.

Ona je ocijenila da je zapanjujuće napuštanje vladavine zakona vlade SAD, poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, pružanje osnove svim ostalim vladama da posegnu za istom praksom.

-Ukidanje ljudskih prava i građanskih sloboda je moralno i pravno pogrešno, to otuđuje određene zajednice i šalje opasan signal drugim vladama naklonjenih kršenju ljudskih prava pod plaštom nacionalne sigurnosti - istakla je Hall.

Ona je navela da svi zakoni za borbu protiv terorizma, kao i politika i praksa, moraju da očuvaju ljudska prava i da je ovaj princip posebno važan sada u osjetljivom trenutku za Evropu poslije terorističkih napada u Parizu.

Poslije izvještaja Senata dvojica bivših poljskih zvaničnika priznali su da je postojao tajni zatvor "Plavo polje" u kojem su zatvorenici mučeni polivanjem vodom, povlačenjem okidača na praznim puškama uperenim u glavu, uključivanjem električne bušilice ispred lica, kao i pretnjama o seksualnom zlostavljanju majke jednog od zarobljenih.

Priznanje je stiglo i od bivšeg načelnika rumunske obavještajne službe, o postojanju jednog ili dva tajna zatvora, a kako je objasnio, njihovo otvaranje bilo je dio napora Rumunije da dobije članstvo u NATO-u.

U izvještaju Senata navedeno je da se u Rumuniji nalazio tajni zatvor "Crno polje", kao i da je Bukurešt dobio milione dolara od američke vlade.

"Ljubičasto polje" bio je naziv za litvanski tajni zatvor, a da je postojao potvrdio je jedan od tamošnjih parlamentaraca, dok je Velika Britanija bila tranzitna tačka ka zatvoru Guantanamo i drugim odredištima, prenosi Tanjug.

Makedonska vlada nije komentarisala navode iz izvještaja o njenom učešću u tajnim operacijama, dok njemačka vlada još nije istražila ulogu svoje zemlje u postupanju protiv njemačkog građanina Kaleda el Masrija, čiji se slučaj našao 2012. godine pred Evrospkim sudom za ljudska prava.
(Fena)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo