Palestinski stručnjaci za manuskripte procjenit će štete u Al-Aqsi

31 Jul 2017

Ministar za Jerusalem i guverner Adnan Husseini izjavio je danas da je Odjel za islamski vakuf formirao četiri komiteta za procjenu štete i inspekciju na džamiji Al-Aqsa, javlja WAFA.

On je rekao za Glas Palestine da su članovi komiteta stručnjaci iz islamskog muzeja, odjela za manuskripte, komiteta za rekonstrukciju, biblioteke i Šerijatskog suda. Oni će dati inicijalni izvještaj o tome šta se desilo unutar Al-Aqse tokom dvosedmične izraelske opsade. Druga faza je, kako je rekao, provjera stručnjaka da li su okupacione snage postavile kamere ili prislušne uređaje u džamiju.

Husseini je rekao da ukoliko izvještaj pokaže da su okupacijske snage napravile bilo kakve promjene na džamiji ili otuđili dijelove, oni će se fokusirati na vraćanje na početno stanje te tužiti Izrael pred međunarodnim sudovima za krađu i uništavanje historijskih dokumenata.

U međuvremenu, član izvršnog komiteta PLO Ahmed Majdalani je rekao, također za Glas Palestine, da okupacione snage nisu uspjele u namjeri da odvoje Jerusalem od političkog rukovodstva. On je dodao da je predsjednik Mahmoud Abbas od prvog trenutka bio uz građane Jerusalema u njihovoj borbi protiv mjera izraelskog okupatora u Svetoj džamiji.

Organizacija islamskih zemalja će, kako se očekuje, u utorak održati varedni sastanak u Istanbulu na nivou ministara vanjskih poslova kako bi razgovarali o eskalaciji okupacije u Jerusalemu i u Al -Aqsa džamiji.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo