Palestinski premijer Hamdallah posjetio pojas Gaze

02 Okt 2017

Palestinski premijer sa sjedištem na Zapadnoj obali u ponedjeljak je prešao u pojas Gaze, u nastojanju za pomirenjem između pokreta Hamas i Fatah, deceniju nakon što je islamistička grupa zauzela tu teritoriju u građanskom ratu.

Hamas je objavio u prošloj sedmici da predaje administrativnu kontrolu nad pojasom Gaze vladi nacionalnog jedinstva koju predvodi Rami al-Hamdallah, ali oružano krilo grupe ostraje dominantna sila u palestinskoj enklavi s dva miliona ljudi.

- Vraćamo se u Gazu kako bi zaključili pomirenje i nacionalno jedinstvo i prevazišli bolne posljedice podjela, kao i da obnovimo Gazu, ciglu po ciglu - izjavio je Hamdallah na ceremoniji dočeka.

Snage lojalne palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu izgubile su kontrolu nad Gazom u borbama s Hamasom u 2007.

Hamasovo povlačenje iz vlasti najdramatičiji je korak ka palestinskom jedinstvu otkako je vlada formirana u 2014. Ona nije funkcionirala u Gazi - gdje su Izrael i Hamas vodili tri rata od 2008. godine - zbog sporenja između Hamasa i Fataha oko njenih odgovornosti.

Analitičari tvrde da bi sužavanje unutrašnjih podjela moglo pomoći prozapadnom Abbasu u suprotstavljanju izraelskoj tvrdnji da nema pregovaračkog partnera među Palestincima.

- Došli smo s instrukcijama Abbasa kako bismo poručili svijetu iz srca Gaze da palestinska država ne može i neće biti uspostavljena bez geografskog i političkog jedinstva između Gaze i Zapadne obale - izjavio je Hamdallah.

Počasna straža Hamasove policije i stotine Palestinaca, od kojih su mnogi mahali palestinskim zastavama, čekali su Hamdallaha pred kontrolnim punktom pod kontrolom Hamasa, na putu od graničnog prijelaza Erez s Izreaelom kojim su premijer i njegova kolona vozila prošli.

Hamas, koju smatraju terorističkom organiozacijom Izrael i Zapad, prošlog je mjeseca učinio dramatičan korak ka palestinskom jedinstvu, raspuštajući svoju vladu u Gazi, nakon što su Egipat, Saudijaka Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati uveli ekonomski bojkot njenog glavnog donatora, Katara, zbog nvodnih veza s terorizmom. Katar negira te navode.

- Put pred nama bit će dug i težak, ali se prilika za pomirenje i mir ne treba propustiti - napisao je Nikolaj Mladenov, specijalni koordinator UN-a za bliskoistočni mirovni proces, na Twitteru, oprenosi Reuters.

(FENA)

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo