Fatah: Omogućiti vladi palestinskog jedinstva da preuzme potpunu vlast u Gazi

11 Okt 2017

Cilj dijaloga u Kairu između Fataha i Hamasa je omogućiti vladi palestinskog jedinstva da u potpunosti preuzme nadležnosti u Pojasu Gaze, kazao je u utorak Osama al-Qawasmi, glasnogovornik pokreta Fatah i član Revolucionarnog vijeća.

Al-Qawasmi je u izjavi za medije rekao da je cilj ovog dijaloga i održavanje, po dogovoru, predsjedničkih i parlamentarnih izbora, izvještava palestinska novinska agencija WAFA.

- Mi u pokretu Fatah želimo postići vladavinu zakona u Gazi, kao što je slučaj na Zapadnoj obali - izjavio je, dodajući da bi trebala postojati jedna vlast, jedan zakon i jedno oružje na osnovu jasnih nacionalnih stubova.

On je naglasio da će pokret Fatah po instrukcijama predsjednika Mahmouda Abbasa učiniti svaki napor da dijalog bude uspješan.

- Neuspjeh ili povlačenje nije dopušteno. Mi veoma cijenimo ulogu Egipta i uspješne napore ka okončanju palestinskih podjela - zaključio je.

Delegacije Fataha i Hamasa su stigle u Kairo u ponedjeljak kako bi započele pregovore o pomirenju pod pokroviteljstvom egipatskih vlasti.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo