Abu Rudeineh: Pomirenje je nacionalni interes bez obzira na izraelski stav

18 Okt 2017

Reagirajući na uslove koje je postavila izraelska vlada prema palestinskom pomirenju, palestinski predsjednički portparol Nabil Abu Rudeineh izjavio je da je nacionalno pomirenje vrhovni palestinski interes i kako se predsjednik Mahmoud Abbas nada da će realizirati pomirenje u cilju ostvarenja jedinstva palestinskog naroda i nezavisnosti.

- Ono što je dogovoreno u Kairu, uz egipatsko posredovanje, korak je u pravom smjeru ka okončanju podjela, i bilo kakve izraelske primjedbe neće promijeniti zvanični palestinski stav da se krene naprijed (ka pomirenju) - kazao je on.

Izraelska vlada je nastavak pregovora s Palestincima uslovila Hamasovim priznavanjem Izraela, odustajanjem od otpora, razoružanjem, vraćanjem Izraelaca koje drži u zatočeništvu i prekidom veza s Iranom, uz još nekoliko uslova.

Abu Rudeineh je primjetio "da smo mi i ranije formirali vladu nacionalnog jedinstva i vladu nacionalne saglasnosti bez ikakvog uslovljavanja vanjskih faktora, jer palestinsko čelništvo vjeruje u nacionalno jedinstvo i u interes svog naroda".

Dodao je da je "međunarodna zajednica, uključujući i američku administraciju, pozdravila povratak palestinskih Nacionalnih vlasti u pojas Gaze i preuzimanje odgovornosti za kompletan pojas Gaze od vlade nacionalnog pomirenja".

- Bilo kakva izraelska primjedba neće promijeniti zvaničnu palestinsku poziciju da nastavi s naporima pomirenja kako bi ostvarila nacionalni projekt, okončala okupaciju i uspostavila nezavisnu palestinsku državu na palestinskoj teritoriji okupiranoj u 1967. s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom - izjavio je Abu Rudeineh, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo