Palestinci očekuju da će EU osuditi preseljenje američke ambasade u Jerusalem

21 Maj 2018

Sedmicu dana nakon što EU nije objavila saopćenje u kome osuđuje Sjedinjene Države zbog preseljenja ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, u toku su novi pokušaju da se objavi takvo saopćenje, izjavio je u ponedjeljak palestinski ambasador u EU, Abdel Rahim al-Farra.

On je izjavio za zvaničnu radio stanicu Glas Palestine da su brojni politički blokovi u Evropskom parlamentu u procesu izrade saopćenja svih 28 članica EU koje bi osudilo prebacivanje američke ambasade u Jerusalem.

Farra je izrazio nadu da će saopćenje usvojiti sve države članice EU i da se nijedna zemlja neće usprotiviti njegovoj objavi.

On je mislio na neuspjele objave ranijih saopćenja nakon primjedbi Češke Republike, Rumunije i Mađarske. Politička saopćenja EU trebaju biti donesena konsenzusom.

Farra je izjavio da bi se evropska pozicija trebala pomjeriti od odbijanja i osude američkog poteza do priznanja države Palestine u granicama iz 1967. i s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

(FENA)

Ocijeni
(3 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo