Logo
Printaj ovu stranu

U Rijadu počeo 39. samit Vijeća za zaljevsku saradnju

, Objavljeno u Svijet Istaknuto

Samit Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC), 39. po redu, počeo je u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, uz odsustvo katarskog emira Tamima bin Hameda al-Thanija, predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Khalife bin Zayeda al-Nahyana i sultana Omana Qaboosa bin Saida.

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz, na otvorenju samita kazao je kako terorizam i ekstremističke sile prijete zajedničkoj sigurnosti arapskih i zaljevskih zemalja.

Istakao je da iranski režim nastavlja neprijateljsku politiku i miješa se u unutrašnja pitanja susjednih zemalja.

Istakao je kako protiv stvari koje radi Iran, treba zaštititi interese zemalja, zajednički djelovati s partnerima i zaštititi mir i stabilnost u regionu i svijetu, kao i dati potpune i dovoljne garancije pred iranskim nuklearnim i balističkim programima.

Podsjetio je kako je GCC osnovan kako bi se ojačala stabilnost i razvoj, a vjeruje i da su svi odlučni u nastavljanju postojanja Vijeća i jačanju njegove uloge u budućnosti.

Poručio je da Saudijska Arabija na međunarodnim plaftofmama nastavlja štititi pitanja koja se tiču arapskog i islamskog svijeta i da posebno mjesto u tome zauzima palestinsko pitanje.

Kralj Salman je ukazao na napore Saudijske Arabije kada je riječ o osiguravanju legitimnih prava palestinskog naroda te pozvao međunarodnu zajednicu da zaštiti narod Palestine pred napadačkim koracima Izraela.

Dodao je i kako zemlje koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom od 2015. podržavaju napore u postizanju političkog rješenja u Jemenu i pozvao na političko rješenje koje će doprinijeti uspostavljanju privremene vlade u Siriji.

Samitu prisustvuju emir Kuvajta Sabah al-Ahmad al-Jaber al- Sabah, kralj Bahreina Hamad bin Isa al-Khalifa, zamjenik premijera Omana Fahd bin Mahmoud al-Said i premijer UAE-a Mohammed Bin Rashid al- Maktoum.

Šestonacionalni blok zaljevskih zemalja bogatih naftom čine Vijeće za zaljevsku saradnju, a to su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Bahrein, Oman i Katar.

U junu prošle godine Saudijska Arabija, Egipat, UAE i Bahrein su prekinuli diplomatske veze sa Katarom, optužujući ga za podršku terorizmu. Četiri zemlje, predvođene Saudijskom Arabijom, također su nametnule vazdušni, kopneni i morski embargo Kataru, koji nastavlja da odbija navode o podršci terorizm.

(AA)

ocijeni
(0 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB