Palestinski zatvorenik u izraelskom zatvoru stupio u štrajk glađu

04 Mar 2019

Palestinac Adil al-Salvadi započeo je štrajk glađu u znak protesta polugodišnjeg pritvora kojeg mu je izraelski sud odredio bez preciziranja krivičnog djela koje mu se stavlja na teret, javlja Anadolija (AA).

Jemil al-Salvadi za AA je kazao da je njegov stariji brat uhapšen prije dva mjeseca u Jerusalemu i da mu je izraelski vojni sud odredio šestomjesečni administrativni pritvor.

Nezadovoljni zatvorenik Al-Salvadi danas je stupio u štrajk glađu koji će nastaviti sve dok ne bude izveden pred izraelski sud i dok mu se ne obrazloži za šta se tereti.

Po uzoru na Britanski mandat vlasti u Palestini između dvaju svjetskih ratova, vlasti Izraela od 1967. godine prema Palestincima primjenjuju praksu “administrativnog pritvora“, što je noćna mora Palestinaca koji na taj način mjesece i godine provode u izraelskim zatvorima bez sudskog procesa.

Iako se ne provode sudski procesi, zatvorenicima se mjesecima i godinama produžavaju mjere pritvora, a njihovim advokatima se najčešće ne dozvoljava pristup takozvanim “tajnim dokazima“.

Kako bi ukazali na nepravdu kojoj su izloženi, palestinski zatvorenici često štrajkuju glađu, a dodatni problem je činjenica da i oslobođeni zatvorenici brzo budu ponovo uhapšeni i pritvoreni po istom osnovu.

Prema podacima nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava na Bliskom istoku, trenutno se u izraelskim zatvorima nalazi blizu 500 Palestinaca koji se tretiraju kao “administrativni pritvorenici“.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo