Printaj ovu stranu

Erdogan: Ne odustajemo od članstva u NATO-u i naših saveznika Istaknuto

31 Avg 2019

Turska nema namjeru odustati od članstva u NATO-u i njegovih saveznika, poručio je danas u Istanbulu predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, prenosi Anadolu Agency (AA).

Turski predsjednik se dotakao i uspostavljanja sigurne zone na sjeveru Sirije. 

"Nemamo puno vremena i strpljenja oko uspostave sigurne zone na istoku Eufrata. Turska će primijeniti vlastiti akcijski plan ako turskim vojnicima ne bude dopušteno kontrolisati sigurnu zonu u Siriji", rekao je Erdogan.

Smatra da se ne može sakriti progon stanovništva na istoku Eufrata od terorističke organizacije. Turski predsjednik je kazao i da ISIS nije problem tog područja nego da je to rat dijeljenja interesa određenih moći.

Turska je suspendovana iz programa F-35 u julu ove godine, a američka administracija tvrdi da će ruski S-400 ugroziti sigurnost aviona F-35. Turska negira tu tvrdnju, dodajući da je godinama neuspješno pokušavala kupiti raketni odbrambeni sistem Patriot od SAD-a, prije nego što se okrenula S-400.

"Ako se prodaja raketnog sistema Patriot pretvori u alat za pritisak, Turska neće oklijevati da preferira druge sisteme", rekao je Erdogan. 

Dodao je i da im se "ne dostavljaju" avioni (F-35).

Ocijeni
(0 glasova)