DW: Jačanje desnice u Njemačkoj

02 Sep 2019
DW: Jačanje desnice u Njemačkoj DW

Mada ni u jednoj od dvije istočnonjemačke savezne zemlje desnoradikalna Alternativa za Njemačku (AfD) nije postala najjača stranka, ona je ipak relativna pobjednica na izborima za pokrajinske parlamente u Saskoj i Brandenburgu.

Prema prvim prognozama je u Saskoj dosada vladajuća Demokršćanska stranka (CDU) osvojila 32 posto glasova, na drugom je mjestu Alternativa za Njemačku (AfD), što je njen najbolje dosada ostvaren izborni rezultat na nekim pokrajinskim izborima.

U odnosu na izbore prije četiri godine ova je stranka zabilježila porast od gotovo 18 posto. Ona je sa drugog mjesta potisnula Lijevu stranku, koja je sa osvojenih 10,5 posto zabilježila gubitak od gotovo devet posto glasova. Stranka Zelenih, na istoku Njemačke dosada uglavnom slabo zastupljena, zablježila je 8 posto, dok su Socijaldemokrati, u Saskoj tradicionalno slabi, pali na također 8 posto.

U Brandenburgu su dosada vladajući Socijaldemokrati (SPD) zabilježili osjetne gubitke i osvojili 27,5 posto glasova, dok je tamo AfD sada postala druga stranka po snazi s osvojenih 22,3 posto glasova. Ona je time gotovo udvostručila svoj rezultat od prije četiri godine. Iza nje slijede Demokršćani (15,5 posto), Lijeva stranka (11 posto) i Zeleni (10 posto). U oba pokrajinska parlamenta, prema sadašnjim prognozama, neće biti zastupljeni predstavici Liberalne stranke (FDP) jer nisu uspjeli preći izborni prag od pet posto.

U obje istočnonjemačke savezne zemlje je zabilježeno povećanje izlaznosti birača u odnosu na izbore prije četiri godine - 59 posto u Brandenburgu i 65 posto u Saskoj. Nakon ovih rezultata očekuje se teško sastavljanje vladajućih koalicija u obje pokrajine. Dosada je u Brandenburgu na vlasti bila crveno-crvena koalicija Socijaldemokrata i Lijeve stranke, dok je u Saskoj vladala velika koalicija Demokršćana i Socijaldemokrata.

(Deutshe Welle)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo