Turska: Iskorak u razvoju bespilotne letjelice Akinci

03 Sep 2019
Turska: Iskorak u razvoju bespilotne letjelice Akinci AA

Turska kompanija Baykar izvela je uspješan test rada motora borbene bespilotne letjelice Akinci, poznate i kao “Riba koja leti“, javlja Anadolu Agency (AA).

Odveć dokazani opskrbitelj Turskih oružanih snaga, kompanija Baykar, radi na proizvodnji nove i efikasne bespilotne letjelice koja će u mnogim operacijama moći zamijeniti borbene avione.

Tehnički direktor Baykara Selcuk Bayraktar saopćio je da je jutros uspješno izveden test paljenja i rada motora koji je specijalno izrađen za letjelicu Akinci.

“Danas smo kompletirali važan test. U narednoj fazi letjelica će biti pokrenuta, a onda će poletjeti“, saopćio je Bayraktar.

Šef odbrambene industrije Turske Ismail Demir je također kazao da je jutrošnji test važan iskorak u pravcu jačanja odbrambenih kapaciteta te zemlje.

“Turske zračne snage od 2015. godine koriste bespilotne letjelice domaće proizvodnje i one su postale izuzetno važne u borbi protiv terorizma. Razojem Akincija će ti kapaciteti biti znatno ojačani. Čestitam, nastavljamo sa radom“, poručio je Demir.

Letjelica Akinci doseže visinu do 40.000 stopa (12,2 kilometara) i u zraku može ostati 24 sata. Nosivost letjelice je do 1.350 kilograma i sposobna je da u mnogim misijama zamijeni vojne avione.

Opremljena je savremenim elektroničkim i komunikacijskim uređajima za izviđačke misije, a ujedno je opremljena i projektilima koji se također proizvode u Turskoj.

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo