Kairo: Muftija M. Kudić predvodi delegaciju BiH na Konferenciji Vrhovnog vijeća za islamska pitanja

16 Sep 2019

Na poziv ministra za vakuf Arapske Republike Egipat u radu 30. Konferencije Vrhovnog vijeća za islamska pitanja 15. i 16. septembra u Kairu, delegaciju Islamske zajednice u BiH predvodi muftija bihaćki Mehmed-ef. Kudić.

Tema ovogodišnje konferencije je "Savremeno šerijatsko-pravno poimanje izgradnje država", objavilo je Muftijstvo bihaćko.

Konferenciji prisustvuju delegacije iz 57 zemalja svijeta uključujući posebno predsjednike i članove prestižnih naučno-istraživačkih vijeća islamskog svijeta, ministre za vakuf i vjerska pitanja brojnih svjetskih zemalja i vrsni intelektualci i stručnjaci šerijatsko-pravnih disciplina.

Ministar vakufa Arapske Republike Egipat Muhammed Muhtar el-Džumu'a je na otvaranju konferencije  naglasio da je izgradnja domovine obaveza svakog njenog stanovnika, a to podrazumijeva da moraju slijediti put znanja, praktične primjene onoga što znanje nalaže i ljudskih vrijednosti u cjelini.

Cilj konferencije je da rasvijetli značaj izgradnje svijesti svakog pojedinca da je država važna, da je stvaranje uslova za miran i bezbijedan život ispunjen dobrim djelima vjerska obaveza svakog vjernika i da je podrivanje države, te njeno ekonomsko, političko, sigurnosno i moralno slabljenje siguran put ka nestanku države, ali i početak nestanka naroda koji u njoj živi.

Muftija Kudić će u sklopu konferencije imati izlaganje, a planirano je da održi nekoliko bilateralnih sastanaka sa predstavnicima delegacija zemalja učesnica na ovoj konferenciji.

Konferenciji također prisustvuje i nekadašnji reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa-ef. Cerić i direktor Gazi Isa-begove medrese iz Novog Pazara Rešad-ef. Plojović.

 

 

 
Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo