Naša vjera nije sunizam ni šiizam, naša jedina vjera je islam Istaknuto

13 Apr 2015

Obraćajući se na otvaranju programa povodom obilježavanja rođenja poslanika Muhammeda pod nazivom "Hazreti Pejgamber i kultura zajedničkog življenja" turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao da zapadna društva doživljavaju ozbiljnu krizu vjere.

"Svaki dan na sve četiri strane svijeta svjedoci smo progona, masakra, terora, mučenja i još mnogo toga što je naš Poslanik zabranio. Povećano širenje islamofobije na Zapadu pokreće  napad na našu svetu knjigu, Poslanika i sve što nam je sveto. Zapadna društva doživljavaju ozbiljnu krizu vjere i kao metu uzimaju islam i muslimane, a mi sa tugom uočavamo da se nalaze na pogrešnom putu", rekao je predsjednik Erdogan.

"Naša vjera nije sunizam, nemamo vjeru koja se zove šiizam, naša jedina vjera je islam, to treba tako da znamo", naglasio je Erdogan rekavši da svaka podjela uzrokuje ozbiljne probleme u islamskom svijetu.

"Štete koje su prouzrokovale terorističke organizacije kao što je ISIS nadilaze i nastojanja neprijatelja islama. Takvi postupci nemaju nikakvu pozitivnu svrhu za muslimane nego ih samo izlažu većoj nevolji. Oni donose poglede koji su u suprotnosti sa islamom", istakao je Erdogan podsjećajući da su terorističke organizacije prouzrokovale velike probleme islamskom svijetu

Turski predsjendik Erdogan također je istakao da je sektaštvo rasparčalo islamski svijet i da je to primjetno u Iraku, Siriji i Jemenu gdje se muslimani ubijaju međusobno.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo