Hutba u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu: Odgajanje omladine Istaknuto

20 Sep 2019

Današnji džuma namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu predvodio je i hutbu održao hfz. dr. Mensur ef Malkić, prvi imam Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu. U hutbi je hafiz Malkić podsjetio da je muslimanska omladina svakodnevno na velikom udaru i ispitu, te da je izložena brojnim posaštima i iskušenjima.

"Zato jedna od prioritetnih obaveza društva a posebno roditelja jeste savjetovanje djece i omladine, odgajanje djece u duhu islamskih propisa i pripremanje za izazove s kojima će se suočiti u budućnosti" - istaknuo je hafiz Malkić.

Podsjetio je na hadis Božijeg Poslanika Muhammeda a.s. u kojem je kazao oporuku koja je izvor sreće i koju bi svaki musliman trebao ostaviti u amanet svojoj djeci.

Pojašnjavajući ovaj hadis hafiz Malkić je kazao je da je suština da se odazovemo Allahu dž.š. i njegovim uputama i naredbama. 

Na kraju je kazao da je jedan od ukrasa na ovome svijetu lijepo odgojena omladina te da je obaveza da svojim primjerom potvrdimo da smo razumjeli, prihvatili i prenijeli oporuke Muhammeda a.s., da odgojem svoje djece i njihovim lijepim ponašanjem doprinesemo povećanju broja ukrasa u našem vremenu.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo