Više od 30 zemalja osudili kineski tretman Ujgura Istaknuto

25 Sep 2019
Više od 30 zemalja osudili kineski tretman Ujgura AFP rus-azattyk-org

Više od 30 zemalja osudili su ono što oni nazivaju "užasnom kampanjom represije" koju Kina čini protiv ujgurske muslimanske manjine u zapadnoj regiji Xinjianga.

Ovaj potez uslijedio je tokom događaja na marginama godišnje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koju je Kina osudila u utorak, javio je ABC.

Zamjenik državnog sekretara John Sullivan rekao je da UN i njegove države članice imaju "jedinstvenu odgovornost dići glas kada žrtve, jedna za drugom, iznose strahote državne represije".

Sullivan je rekao da su države članice zadužene da osiguraju da svjetsko tijelo može pažljivo nadgledati kršenja ljudskih prava u Kini i dodao da mora tražiti "neposredan, nesmetan i nenadzoran" pristup Xinjiangu za visokog komesara UN-a za ljudska prava.

Kazao je da su događaj zajednički sponzorisali Kanada, Njemačka, Nizozemska i Britanija, a pridružilo im se više od 30 država članica UN-a, predstavnika Evropske unije i više od 20 nevladinih organizacija, kao i žrtava Ujgura.

- Pozivamo druge da se pridruže međunarodnim naporima da momentalno zahtjevamo okončanje kineske užasne kampanje represije - rekao je on.

Šefica UN-ovog Ureda za ljudska prava Michelle Bachelet više puta je poticala Kinu da dozvoli tijelu pristup istrazi izvještaja o nestancima i proizvoljnim pritvorima, posebno muslimana u Xinjiangu.

Upitan o naporima SAD-a u Generalnoj skupštini, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je novinarima u Pekingu da bi se Washington trebao "prestati miješati u tuđe unutrašnje poslove u ime ljudskih prava".

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo