Printaj ovu stranu

EU će reagirati na bilo kakve nove američke carine

03 Okt 2019

Povjerenica Evropske unije za trgovinu Cecilia Malmstrom je nakon odluke Svjetske trgovinske organizacije (WTO), kojom su odobrene američke carine na uvoz iz EU-a, poručila kako će Unija reagirati na bilo kakve nove carine, prenosi Anadolija.

„Međusobno nametanje protivmjera samo bi nanijelo štetu kompanijama i građanima s obje strane Atlantika i štetno djelovalo na globalnu trgovinu i širu avionsku industriju“, kazala je Malmstrom.

Dodala je kako je blok ipak i dalje spreman sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama na, kako je rekla, „fer i uravnoteženom rješenju za naše zrakoplovne industrije“.

U srijedu je WTO objavio kako Sjedinjene Američke Države mogu uvesti carine na uvoz iz EU u vrijednosti 7,5 milijardi dolara godišnje zbog nepropisnih evropskih subvencija avionskom koncernu Airbus.

Odobrena vrijednost kaznenih carina najviša je u historiji WTO-ove arbitraže u trgovinskim sporovima, a zasnovana je na presudi o nepropisnim evropskim subvencijama Airbusu iz maja 2018. godine.

Washington planira povećati carine na uvoz letjelica i prehrambenih proizvoda iz Evropske unije, poput sira, maslinovog ulja, narandži i brašna.

U EU-u tvrde kako nezakonite mjere u vidu pomoći kompaniji Airbus više nisu na snazi, ali njihove navode mora potvrditi i WTO.

Ocijeni
(0 glasova)