Printaj ovu stranu

Turska od SAD-a zatražila potpuno prekidanje podrške teroristima PKK/PYD/YPG Istaknuto

04 Okt 2019

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar i njegov američki kolega Mark Esper telefonom su razgovarali o naporima na uspostavljanju sigurne zone u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom razgovora naglašeno je kako neće biti dozvoljeno formiranje terorističkog koridora na jugu Turske, koja je tokom ofanzive ”Štit Eufrata“ neutralizirala više od 3.000 pripadnika terorističke organizacije ISIS. 

Rečeno je i kako će, ukoliko dođe do zastoja u formiranju sigurne zone duž granice, a na dubini od 30 kilometara, biti obustavljeni napori i da je Turska odlučna u tome. 

Turska je od SAD-a zatražila da u potpunosti okonča pružanje podrške terorističkoj organizaciji PKK/PYD/YPG naročito kada je riječ o oružju i naoružanju. 

Naglašeno je kako Turska ne želi sigurnost samo za sebe i svoj narod, nego za sve vjerske i etničke grupe koje žive u regionu. Rečeno je kako je konačni cilj okončati svaku prisutnost terorista na sjeveru Sirije te uspostaviti koridor kako bi se sirijske izbjeglice mogle sigurno vratiti kućama.

Turski i američki vojni zvaničnici 7. augusta su se dogovorili oko formiranja sigurne zone na sjeveru Sirije i upostavljanje koridora za raseljene Sirijce koji se žele vratiti kući. Ipak, turski zvaničnici ranije su izjavili kako SAD ne čini dovoljno na uspostavljanju zone, koja bi mogla biti dom za dva do tri miliona Sirijaca koji su zbog rata u toj zemlji migrirali od 2011.

Turska trenutno pruža dom za oko 3,6 miliona sirijskih izbjeglica, više nego ijedna druga zemlja u svijetu. Ankara je do sada potrošila oko 40 milijardi dolara za izbjeglice. Turska vodi i aktivnu borbu protiv terorizma, naročito terorističke organizacije PKK i njenih ogranaka.

YPG/PKK i PYD/PKK su sirijski ogranci terorističke organizacije PKK i fokus antiterorističke operacije ”Maslinova grana“ u Afrinu, u Siriji, nedaleko od granice s Turskom.

Ocijeni
(0 glasova)