Printaj ovu stranu

Štokholm: Počeli pregovori SAD i Sjeverne Koreje o nuklearnom oružju Istaknuto

05 Okt 2019

U glavnom gradu Švedske Štokholmu danas su počeli nuklearni pregovori između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Sjeverne Koreje, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Zadovoljstvo mi je što su službene delegacije SAD i Narodne demokratske Republike Sjeverne Koreje u Švedskoj na pregovorima. Nuklearnom razoružanju potreban je dijalog da bi se pronašlo mirno rješenje", napisala je na Twitteru ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde.

Kako navode švedski mediji, sastanku u ime Sjeverne Koreje prisustvuje diplomata Kim Myon Gil, a u ime SAD-a specijalni izaslanik te zemlje za Sjevernu Koreju Stephen Biegun. Sastanak je počeo u vili Elfvik Strand u Štokholmu uz visoke mjere sigurnosti.

Proces denuklearizacije Korejskog poluotoka zaustavljen je nakon neuspjelih pregovora Washingtona i Pyongyanga prošlog februara kada su američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong-un napustili njihov drugi samit bez postizanja bilo kakvog konkretnog dogovora.

Hvaleći odnose između Kima i Trumpa, Pyongyang je tražio da američki državni sekretar Mike Pompeo više ne učestvuje u nuklearnim pregovorima između dviju strana.

Šefica diplomatije Južne Koreje Kang pozvala je ranije ove godine dvije strane da "postignu sporazum koji nas dovodi do potpune denuklearizacije, kao i boljih odnosa između SAD-a i Sjeverne Koreje".

Sjeverna Koreja se suočava sa ozbiljnim međunarodnim sankcijama od 2006. godine kada je prvi put testirala svoj nuklearni arsenal.

Kim i Trump su se od 2018. godine sastali tri puta, posljednji put u junu ove godine.

 
Ocijeni
(0 glasova)