Tramp zaprijetio Turskoj uništenjem ekonomije Istaknuto

07 Okt 2019

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump danas  je ponovo zaprijetio uništenjem turske ekonomije, nakon što je faktički dao Turskoj odriješene ruke za obračun s Kurdima na sjeveru Sirije.

"Kao što sam i ranije govorio, ako Turska učini išta što ja, u svojoj ogromnoj i neprevaziđenoj mudrosti, smatram nedozvoljenim, ja ću potpuno uništiti i razoriti tursku ekonomiju (već sam to radio)", naveo je on na društvenoj mreži Twitter.

Prema njegovim riječima, Turci, Evropljani i drugi moraju voditi računa o zarobljenim borcima oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i njihovim porodicama.

"SAD je učinio više nego što je iko mogao očekivati, uključujući i zauzimanje 100 posto [samozvanog] kalifata ISIL-a. Sada je vrijeme da drugi u regiji, a neki su veoma bogati, štite vlastitu teritoriju", napisao je predsjednik SAD-a.

Ranije danas Trump je branio odluku o povlačenju američkih snaga iz sjeverne Sirije te rekao kako je preskupo podržavati američke saveznike, snage pod kurdskim vodstvom koje se bore protiv ISIL-a. 

"Kurdi se bore s nama, no mi smo platili velike svote novca i opreme da to učinimo. Bore se protiv Turske desetljećima", napisao je Trump u nizu objava na Twitteru.

"Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi sada moraju shvatiti situaciju."

Mjera Trumpove administracije, koja otvara vrata turskom udaru na kurdske borce dugo vremena povezane s Washingtonom, suprotna je pozicijama čak i nekih najbližih Trumpovih saveznika u njegovoj stranci.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo