Pence: SAD i Turska dogovorile primirje u Siriji

17 Okt 2019

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan postigli su danas u Ankari sporazum o zaustavljanju turske ofanzive na sjeveroistoku Sirije.

To je saopćio Pence na konferenciji za novinare poslije razgovora s Erdoganom, javljaju agencije.

Američki predsjednik Donald Trump se zahvalio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu uz riječi: "Imamo lijepe vijesti iz Turske, bit će spašeni milioni života". 

Nedugo nakon sastanka delegacija Turske i SAD-a u Ankari, Trump je na Twitteru napisao da dolaze lijepe vijesti iz Turske.

- Milioni života će biti sačuvani - napisao je Trump te se zahvalio predsjedniku Erdoganu.

Erdogan je danas primio potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mikea Pencea. Sastanak dvojice zvaničnika trajao je oko sat i 40 minuta, javlja agencija Anadolija. 

Prijemu je prisustvao i specijalni izaslanik SAD-a za Siriju James Jeffrey. Nakon prijema je održan sastanak delegacija dviju zemalja.

Pence i državni sekretar SAD-a Mike Pompeo su u službenu posjetu Republici Turskoj doputovali danas, a u srijedu je u Tursku doputovao i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien, koji se sastao sa šefom turske diplomacije Mevlutom Cavusogluom, turskim ministrom odbrane Hulusijem Akarom i glasnogovornikom Erdoganovog ureda Ibrahimom Kalinom.

Turske i američke delegacije u Ankari su danas razgovarale o nizu bilateralnih tema, kao i o situaciji u Siriji.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo