Bou Saab: Liban je u vrlo opasnoj situaciji

15 Nov 2019

Libanski ministar odbrane izjavio je da je zemlja "u vrlo opasnoj situaciji" i ulične nemire posljednjih dana usporedio s izbijanjem građanskog rata 1975.

Mjesec dana nakon početka masovnih prosvjeda, Liban je u ozbiljnoj političkoj i ekonomskoj krizi i nema naznaka da će se čelnici dogovoriti oko nove vlade koja bi zamijenila prehodnu premijera Saada al-Haririja, koji je dao ostavku 29. oktobra.

Iako su protesti uglavnom mirni, u četvrtak je jedan demonstrant ubijen u sukobu s vojnicima, prenosi Reuters.

Vršitelj dužnosti ministra odbrane Elias Bou Saab rekao je da napetosti "podsjećaju na građanski rat 1975. Situacija je vrlo opasna", istaknuo je.

Bou Saab, saveznik predsjednika Michela Aouna, smatra da građani imaju pravo na proteste, ali da vojska i snage reda ne mogu tolerirati nasilje.

Demonstrante je razbjesnio kada im je u televizijskom intervjuu poručio da mogu emigrirati ako im se ne sviđa kako se upravlja zemljom.

Škole, banke i brojne trgovine zatvorene su treći dan zaredom. Dio glavnih prometnica u i oko Bejruta na kojima su demonstranti postavili barikade vlasti su deblokirale, ali je mir u zemlji vrlo krhak. 

Libanski predsjednik Aoun je rekao kako se nada da bi mogla biti formirana vlada u narednim danima koja će ispuniti zahtjeve demonstranata.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo